3 Kasım 2012 Cumartesi

Nereden Başlayacağımı Bilmiyorum?



K I Ş A  H A Z I R L I K

 
Evdeki, balkondaki ve bahçedeki canlıların hepsi kışa hazırlanıyor. Bir telaş bir telaş..Nereden başlayacağımı bilmiyorum? Kime danışsam? Hafta sonu 2 gün tatilde neler yapabilirim diyorsanız, tam da yazım size göre bu gün..Telaşa gerek yok, sevmek ve biraz yorulmayı göze almak yeterli..
 İbreli ağaçlar

Sedir, çam, göknar ve ladin gibi ibreli ağaçlarınızı tazyikli suyla tepeden başlayarak iyice yıkayın. Eğer ibre döken hastalığı bulaşmışsa, hastalıklı ve kuru ibreler aşağıya iner. Bunları alanınızdan uzaklaştırınız. Üzerine toz mantar ilacı serpin veya sıvı mantar önleyici ilaçları püskürtün. Aksi taktirde yağışlar ve nemle ibredöken hastalığı tekrar başlayabilir. İbreli ağaçlarınıza mantar, akar ve böceklere karşı geliştirilmiş ilaçları püskürtürseniz ilkbaharda yeni sürgünler sağlıklı olur. Bahçedeki ağaç, çalı, çiçek artıklarını temizleyin; bahçenizin uç bir köşesinde kompost yapın. Çimlerinizin kelleşen kısımlarını da kasım ayında mutlaka rulo çimle onarın. Kasım ayı sonunda ise çok kısa boyda biçin. İyi gelişmeli için ise;ilkbahara kadar granül çim gübresi ile gübreleyin. Gübrenizi metrekareye 50gr. hesaplayarak serpin. Üzerine ise metrekareye 1 kilo siyah torf hesaplayarak yayın. Torf, çimlerin sevdiği  hafif asitli ortamı sağlayacaktır. Homojen dağıtmak için bunu yüzeye tırmıkla yayabiliriz. Yazın çiçek açan ağaçları yada ilkbaharda çiçek açan ağaçları ilkbaharda budamayız; bunlar sonbaharda budanır. Böylece gelişmesini bahara kadar tamamalar. Altınçanak, leylak, oya ağacı gibi. Yine aynı şekilde mazı, ardıç, havlu püskülü, filbahri, kartopu, süs kızılcığı ve tüm çalılara şekil budaması Kasım ayında yapmalıyız.
 
İbreli Ağaçlar
 
Yazdan kalan çiçek tarhlarını temizlemeliyiz. Bahçemizdeki tüm kuru yaprakları toplamalıyız. Bu ay içinde yeni çit bitkileri ekmek istiyorsak mutlaka toparağı buna uygun hale getirmeliyiz. Tabii bu ay içinde daha önceki yazılarımda bahsettiğim gibi soğanlı bitkileri ekmeye devam ediyoruz.
 
Gelelim güllerimize. Kasım ayı sonuna doğru, güllerimizi derin budama yaparız. Yerden 1 karış bırakırız. Gelişme yapar, vegetatif aksamı oluşturur. Bahar geldiğinde de çiçek verecek sürgünlerini hazır hale getirir. Güllerinizden kalan gövdeleri  kışın soğuk ve sert geçtiği bahçelerde ; yani yerden 1 karış kesilen gövdeyi, gazete kağıdı ile sararız; polietilen örtü ile örteriz, böylece onları ağır  don tehlikesinden koruruz. Güller gibi, soğuğa dayanıklı olmayan bitkilerimizi, koruma altına alamaya başlamalıyız. Don tehlikesine karşı koruyucu örtü yanı sıra seranıza veya evinizin içine alarak koruyabilirsiniz.
 
 
Palmiyeniz varsa sonbahar temizlemek için en uygun zamandır. En dıştaki kuru ve sarı yaprakları bir makas yardımı ile gövdeye en yakın yerden kesebilirsiniz. Genel olarak tüm bahçenin alt topraklarını çapalayarak havalandırmak çok faydalı olacaktır.  Ayrıca bitkilerinizin altına yayacağınız, malçlar toprağı kışın soğuğundan korurken; yabani ot kontrolü de sağlayacaktır.
 Malçlama
 
Gelelim heykellerimize, bahçemizi aydınlatan solar enerji lambalarına...Bunları da yağış ve dondan korumak için bir şeyler yapmalıyız. Korunaklı yerlere alabiliriz. Krom içeren aksesuarları özel krom bileşikleri ile silip üzerine krom koruyucu yağ sürebiliriz.
 
İç mekana aldığınız, sardunya, begonya, benjamin, küpe çiçeği, cam güzeli, çin gülü, beyaz yelken, salon yukkası, aşk merdiveni, bodur gül gibi çiçeklerinizde beyaz sineklere, külleme ve mantar hastalıklarına dikkat etmeliyiz. Bunlardan herhangi biri varsa ilaçlama yapmalıyız.
 
Geçen yıldan kalan çiçekli bitkileriniz örneğin siklemeniniz yeterli çiçek açmıyorsa, çiçek açmaya zorlayabilirsiniz. Bunun için, fosfor ve potasyumca zengin gümbrelerden fayadalanabilirsiniz ayrıca deniz yosunundan da fayda görebilirsiniz. Sardunyalarınız ise artık yazın olduğu kadar çiçekli değillerse yine fosfor ve potasyumca zengim gübreleme yapıp, güneşi masimum alan yerlere koyunuz.
 Balkon
 
Yapılacak işler elbette ki çok; ancak yaptıkça keyiflenecek ve kendinize yıllar boyu sürecek bir hobi edineceksiniz. Yıllar önce çocukken, yabancılara hobiniz ne sorusu sorulduğunda bir çoğu: gardening bahçecililik derdi, çok şaşırırdım? şimdi pek çok yabancı çiçekleri geçtim yoğun bir şekilde bahçesinde, sebze meyve ekiyor ve bunları yiyiyor.  Biz topraklarımızı yeterince iyi değerlendirebiliyormuyuz?
 
 
Ne demişler? Bakarsan bağ; bakmazsan dağ olur..Her gün biraz zaman harcarsanız enfes bir balkona, enfes bir bahçeye sahip olabilirsiniz. Evin içini de unutmamalı..
 

G Ü N L Ü K  Y E Ş İ L  T E R İ M


Malç nedir?


Bitkilerin daha iyi gelişme gösterebilmeleri için toprağın fiziksel özelliklerini (sıcaklık,nem, vb) artırmak,kaliteli erkenci ve bol ürün almak amacıyla toprak yüzeyinin ince bir tabakayla kaplanmasıdır.
Faydaları nelerdir derseniz:
1- Malçlama toprak yüzeyinde buharlaşmayı önlediğinden daha az sulamaya ihtiyaç duyulur.
2- Malçlamada toprak sıcaklığı 3-5 derece daha fazla olduğundan bitki kökleri daha iyi gelişir.
3- Yabancı ot kontrolünde faydalıdır.
 
Malç Malzemesi olarak:Yanmış gübre,bahçe kompostu,kuru ot,yaprak,kesilmiş çim, talaş halinde kıyılmış ağaç kabuk ve dalları ve çam iğneleri kullanılabilir.Bunlardan herhangi biri baharda toprak çapalanarak yabani otları temizlenmiş toprağa 5 cm kalınlıkta yayılır. Sonbaharda gübre ile beraber çapalanarak toprağa karıştırılır.Bu arada çam iğneleriyle yalnızca asit seven bitkilere malç yapılır. Çilek,ortanca va açelya türleri için kullanılabilir ama sebzeye iyi gelmez.Kesilmiş çimler de yayılıp hafifçe kurutulduktan sonra malç için kullanılır.Ot ilacı kullanılmışsa ilk 4 biçmede çıkan çimler malç veya kompost için kullanılmamalıdır.Malç yayılırken malzemenin bitki gövdesine değmemesine dikkat edilmelidir. Çürüme yapabilir.Kağıttan da malç olur. gazete kağıtları ve eski kartonların yanı sıra erken ürün almak için bazen siyah kağıttan da malç yapılır. Siyah naylon da kullanılabilir. Özellikle çilek ve bazı sebzeler toprağa serilmiş ince siyah naylon örtülerde açılan kesiklere dikilerek yetiştirilir. Böylece kolay ve erken verim alınır.



http://www.evbahce.com.tr/ 

Hiç yorum yok: