6 Kasım 2012 Salı

Peyzaj Hakkında Bilinmesi gereken bir kaç püf...


Ş E H İ R  H A Y A T I N D A N  K A Ç I Ş 

ve 

B A H Ç E L E R L E  H A Ş I R N E Ş İ R  Y E Ş İ L  H A Y A T

1999 Depremi'nin peşinden arkadaşlarımızın çoğunun şehir dışında, İstanbul köylerine yavaş yavaş kaçtığını biliyoruz. Gerek şehrin verdiği stres; gerek ses kirliliği; gerek görüntü kirliliği pek çok kişinin bağ bahçe hayatına geçmesine vesile oldu. Bu geçiş elbette kolay olmadı. İlk gittiklerinde altyapı noksandı belki; belki yolları tam bitmemişti; belki de okullarına ve işlerine gitmek için daha uzun süre trafikte kalmaları icabediyordu; belki eş dost edinmeleri bile zaman aldı.. Şehir hayatından sonra her şeye değer diyebilenler gitgide artıyor. '' Ohh huzur buluyorum, bahçemle uğraşıyorum; kafamı dinliyorum'' diyenler çok hem de çok. Yıllarca bağsız bahçesiz bir şehir hayatından sonra bahçenizle, verandanızla, evdeki çiçeklerinizle haşırneşir olmak çok güzel değil mi? Çekmeköy, Zekeriyaköy, Kurtköy, Taşdelen, Bahçeşehir, Tuzla, Beykoz, Çekmece ve diğerleri...
Bahçeyle zaman geçirmek harika bir hobi olduğu gibi; belli dönemlerde yapılması gereken işleri, çalışmaları da beraberinde getiriyor. Yani ''Gülü seven dikenine katlanır..''Hele bu bahçe işleri birikirse, mevsimler mevsimleri kovalarsa; mevsiminde yapılacak küçük işler büyür de büyürse içinden çıkmak zor olabilir. Yani ''Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur''


Bir kaç basit Hollanda bahçesi.
1,5 yıl Londra'da 5 yıl kadar da Hollanda'da yaşadım. Bahçe kültürü, her ülkede birbirinden farklı; zira kültürler de farklı değil mi? Hollandalı veya Alman bir hanım saat en geç 6:00 gibi kalkar ve şöyle bir bahçeyi kolaçan eder. Çoğu hayatının büyük bölümünü, muhtemelen bahçeli evlerde geçirmiştir. Sulanacaksa sular; kuruları toplar; ekilecekleri eker; hiç yapacak bir şey yoksa süpürür bir kahvesini içer; kar varsa kürer; odun varsa toplar; meyve varsa toplar falan. Erkekler de ağır olanları yapar. Gün ondan sonra başlar; herkes işine gücüne kalkar gider. Bu çocukluktan kalma adeta bir alışkanlık olmuş çoğunda..Pek çoğu artık sebze de yetiştirmeye başladı şehirdeki bağında bahçesinde; aynen bizim eskiden köy ve kasabalarımızda olduğu gibi:) İşten geldikten sonra artık bakımlı bahçede ne yapılmaz ki; yenir; içilir; güneşlenilir; ızgara yapılır. Açıkhavanın türlü keyfi çıkarılır.
 

                                                                                              Bir kaç basit İngiliz bahçesi..

Yıllar yılı bu kültürü alanlar için bu işler zor olmuyor ancak ''Ağaç da yaşken eğiliyor.'' Bize bahçe işleri biraz zor gelebiliyor. Aynı sebeplerle yaşamı bahçeyle ilintili olan bu insanlar, bahçe tasarımlarıyla hobisini bir ileri aşamaya taşırken; bizler uzmanlardan yardımlarla  bu işleri hallediyoruz. Şehir altyapısındaki olumsuzluklar da üzerine ilave olunca yardım almak çoğu zaman şart oluyor. Bazen bilinçli bir peyzaj mimarı imdadımıza yetişiyor; bazen tecrübeli bir bahçıvan..şansımıza..ama şansımıza demek yok artık. Bahçemizi kime teslim edersek edelim; unutmayalım ki o bahçe, o toprak bizim neler olup bittiğini biraz olsun bilmeliyiz. Bahçe sınırları içerisinde kontrol sizde..Hadi neyi nasıl yapmalıyız ? kontrol nasıl bizde olacak, biraz bakalım.

Bahçe Tasarımı yapılırken bazı ilkelere uyulursa, hem bahçe sahibi hem de bahçeyi yapacak kişi tabii aynı kişi de olabilir, sonuçtan daha memnun kalacaktır.

Öncelikle bahçenin kullanım amacı,iyi  belirlenmelidir.
Bu bahçeyi kim kullanacak?
Bahçeyle ilgili zevk ve beklentiler nelerdir?
Modaya mı uygun olmalı yoksa nostaljik mi olmalı?
Ailenin yaşam tarzı nedir? Bahçede yer mi, içer mi? Izgara yapar mı?
Misafir ağırlar mı?
Meyve ve sebzesini bahçeden temin etme amacı var mı?
      




Formel Bahçe Çalışmaları

Amacı belirlenen bahçenin tasarım sürecine gidilebilir, artık. Bu aşamada, elbette estetik kaygılar önem kazanıyor. Modern, klasik, kişisel tercihler, formel ve enformel yaklaşımlar önem kazanıyor.
Formel olanlar, geometrik,simetrik,düz ve kesin hatların olduğu bahçelerdir. Enformel olanlar ise, daha esnek, naturalistik yani doğal bahçelerdir. Alttaki ve üstteki resimlere bakarsanız sizlere 4'er örnek bahçe resmi seçtim; ne demek istediğimi sanırım anladınız.


                                                                         

 
Enformel, İnformel Bahçe Çalışmaları

Küçük bir bahçeniz, büyük bir bahçeniz; küçük bir balkonunuz  yine büyük bir balkonunuz veya yine küçük veya büyük bir eviniz olabilir. Önemli olan zevkinize uygun, bir avuç toprakta kendi peyzajınızı yapabilmeniz çok önemli..

Yarın peyzajın püf noktalarına devam edeceğim..Şimdi yeşil terimimiz, neymiş bakalım..


G Ü N L Ü K  Y E Ş İ L  T E R İ M

V İ S T A - O D A K N O K T A S I  N E D İ R ?

Manzara, görünüm, hayaller silsilesi, olaylar dizisi, koridor,dehliz de denilse bizim için peyzaj açısından ne anlama geliyor ona bakalım. Bir bahçe tasarımında, dikkati belli bir noktaya toplamak, yoğunlaştırmak için ve aynı zamanda görsel olarak bir sonlanma veya bir duruş noktası, yaratmak amacı ile kullanılan bir heykel olabilir. Bir su, havuz veya bir kütük olabilir. Heybetli bir ağaç da olabilir. Bu amaçla kullanılan objelere peyzajda vista deniliyor.













 



Size vista yani odak noktaları farklı farklı olan bahçe resimleri, peyzaj çalışmaları paylaşıyorum. Acaba bunların vistasında ne var? Hangi resimde ne vistayı ne oluşturuyor? Yarın devam..

 






 









   

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Tümaycim ellerine sağlık
Arap sabunu benimde en severek kullandığım sabun.Yaptığınız sabunları bende yapmayı deneyeceğim. Boraks eczanedenmi temin ediliyor? Aromatik yağ, çamaşır sodası, limon tuzu aktardan alınabilir değilmi?
Devamını bekliyorum

Unknown dedi ki...

Merhaba Çiğdemcim,
Boraks hammaddeler.com sitesinden internetten istedim. 1kg.kargoyla birlikte 25 TL tuttu. Limon tuzu evet aktardan daha uygun oluyor. Bakkalda küçük paketler var, mutfak tipi. Aromatik yağı ben doğal malzemeler, çaylar satan yerden aldım. Çamaşır sodası ise, marketlerde satılıyor; ben yıllardır beyaz çamaşırlarda kullanıyordum.