2 Ekim 2013 Çarşamba

Hortus Botanicus Amsterdam'ı gezdim görüntüledim yazdım


Hortus Botanicus Amsterdam,  doktorlar ve eczacılar için bitki bahçesi olarak hizmet vermeye 1638 yılında başlamıştır. Altı binden fazla tropikal ve yerli ağaç ile bitkiyi içeriyor. Anıtsal Palm House  tarihi ​​ve kendi koleksiyonu ile ünlüdür (Cycads)
                                             Amsterdam Botanik Bahçesi Giriş Kapısı
Altıgen köşk 1600'lü yılların sonlarından kalmadır. Giriş kapısı  1700’lü yılların başında inşa edilmiştir. Limonluk (1875) ve Palm House ile Hugo de Vries Laboratuvar - Amsterdam Okulunun dışavurumcu mimarisini oluşturmaktadır.
 
                                      Sevgili Arkadaşım Ecz.Gabriella ve Eric beni yalnız bırakmadı.
1912 ile 1915 yıllarında Amsterdam Üniversitesi,  masrafları karşılamamaya başladı. Bu arada bireysel destekçileri, bir topluluk kurarak, botanik bahçesinin kapanmasını engelledi. Bahçe 1987 yılında iflas bile etmiş. Şu sıralar, Hortus Botanicus, Amsterdam Belediye Meclisi tarafından desteklenmektedir. Konferanslar ve törenler için kullanılan bahçesinde iki ayrı salonu vardır. Bahçenin içinde yeraalan yerel  kafe’de turistleri ve Hollandalı aileleri çocukları ile keyiflice görürsünüz. Cumartesi öğleden sonra gezi turu yapılabilir.  Hem İngilizce hem Felemenkçe gezi rehberi sizi hazır bekliyor.

Girişte bizi nergisler karşılıyor.

Geçen hafta salı günü , Amsterdam ve Leiden Botanik Bahçelerine yapmış olduğum gezi resimlerimi Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde paylaştım. Ben büyük zevk aldım umarım izleyenler de hoşlanmıştır.   
 Sevgili Arkadaşım Gabriella
Blogumu takip eden kişilerle de resimlerimi paylaşmak istedim. En büyük dileğim güzel ülkemde de bu bilim yuvalarının 300-400 yıllara ulaşmasıdır. Botanik Bahçeleri desteklenmeden Tıp, Ecza, ziraat ve botanik konusunda bir gelişme kaydedilemeyeceğidir. Asıl önemlisi toplumsal sevgi ve bilincin  oluşturulamayacağıdır.  Tüm botanik bahçelerinin, tıp ve eczacılık, botanik ve ziraat fakültelerince desteklenmesini canı gönülden isterim. Bence toprağa bilinçli bir şekilde yaklaşılmadan ondan gerekli verim alınamaz. Botanik tek başına görselliği artırmak değildir. Araştırma, geliştirme ve bilimsel çalışmalar görsel şölenle atbaşı gitmek zorundadır.



 Tur Rehberimiz ve tura katılan arkadaşlarla, seranın içinde

 
 
 

 
 
 
 
 
 Turumuz Tıbbi bitkiler bahçesine doğru yol alıyor.

 Sevgili Gabriella ile en güzel kızıl bulduğum, Sequoia ağacının yumuşak tüylü gövdesine sarılmışız.
 
 Hollanda disiplini diyorum, tek sıra ve telaşsız.
 
 
 
 
 

Kaneel Cinnamomum burmanii nees, Tarçın ağacı  
           Wollemia nobilis, Wollemia çamı, kilit altında çok değerli
 
                                    Philodendron Bipinnatifidum, bizdeki Devetabanına benzer
Philodendron Bipinnatifidum
 

 
 


Çok kutsal ve değerli bir ağaçla bitirmek istiyorum ekmek ağacı. Encephalatos altensteinii, bu dev bir Cycad ağacı Güney Afrika kökenli 2 evcikli yani dişi ve erkek çiçekleri ayrı ayrı ağaçlarda yeralıyor. Botanik bahçesinde 1 dişi 1 erkek ağaç mevcut aynı sera içerisinde. Rehberimiz bahçelerinin ''en değerli ağacı'' olarak tanıttı.
Hem kutsallığından hem de Afrikadaki bitmek bilmeyen açlık sorunundan olsa gerek.
  
 
 
  
Herşey dostlarla güzel ve zevkli..

1 yorum:

Arzu dedi ki...

Tümay HANIM MERHABA
Fotoğraflarınla gezmiş kadar oldum.Aynı zamanda bir müze gibi.Avrupada sahip olduğumuz bitki tür çeşidi sayısı ile bu botanik bahçelerinden bizde yüzlerce olmalı, değilmi?. Kaç tane var dersiniz.