20 Şubat 2013 Çarşamba

B O N S A İ

UZAKTAKİ  YALNIZ  YAŞLI  BİR  AĞAÇ

Gerçekten bu emektar avuçlar içindeki ağaca baktığımız zaman, aynı şeyi hissediyoruz sanırım:''Uzaktaki Yalnız Yaşlı Bir Ağaç'' evet bonsai de anlatılmak istenen; verilmek istenen de bu.
İnsanoğlu doğadaki pek çok ağaç gibi yüzlerce yıl yaşamayacak elbette ancak Bonsai Ustası hocamız Hasan Şimşek bir konuşmasında şöyle söylüyor: ''Bonsai sahibi olan bir kişi doğaya saygı duyar  ve doğaya saygı gösteren bir birey, yaşadığı topluma ve insanlara da saygı gösterir.''
 
Bonsai'cilerin bir bahçesi yok genellikle. Balkonlarında evlerinde bonsailerini yaşatıyorlar. Şehir hayatı için en güzel yanı da işte bu. Bir de ben şöyle diyorum, yıllarca hatta pek çok ülkede yüzlerce yıl emekle ve sabırla bakılan bonsai sanatı, bir nefis terbiyesi. 375 yaşındaki, Japanese white pine (Pinus parvifolia) Yamaki Ailesi tarafından, 1976 yılında ABD'ye hediye edilmiş. Hediye ediliş sebebi de çok ilginç uzaktan görünüşü atom bombasının patlamada oluşturduğu mantar şekilli görüntüsüne sahip olması.   Nasıl da benziyor değil mi?
 
Hiroshima Survivor
 

 
Bu resim de 1976 da ABD ye hediye edilirken.
Bu hediye bence o kadar anlamlı bir hediye ki hem ABD'ye hem tüm insanlığa bir ders ve nasihat niteliğinde, öyle değil mi? Yamaki ailesi: http://www.bonsai-nbf.org/site/japanese2.html
 
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesin'de, hafta sonu Bonsainin kapısını bir gurup hevesli araladık. Bu küçük görünse de, meşekkatli uzun ince yolda kendimize bir patika aradık. Bonsai ustamız Hasan Şimşek bize gerek tekniğini, gerek felsefesini, tarihini 2 günde kısaca anlattı. Ancak aralanan kapıdan gidilecek çok uzun bir yol var. Ülkemizin gerek Uzakdoğu'dan gerek Avrupa'dan hatta Ortadoğu'dan bile bonsai konusunda çok geride olduğunu öğrendik. Biz kendi ağaçlarımız üzerinden başlayarak kendi bonsai ustamız olmaya karar verdik. Mart ayında tekrar buluşmak üzere ayrıldık.  

   2 günün sonunda sergideki bonsailerimiz, ön sıra 2.ve 3. benim 
Bon=tepsi, tabak gibi demekmiş ve sai=ağaç,bitki demek. Birleştirince tabağın içindeki ağaç oluyor.
2000 yıl kadar önce Çinli Budist rahiplerin başladığı ve daha sonra Japonların öğrendiği bir sanat. Piyasası gayet yüksek. 100.000.000Yene,  mayogi stili iyi bir bonsainin fiyatı.Ustamız uzun yıllardır Türkiye'de yetişen ağaçlardan bonsai yapıyor. Bunların tabii hepsi uygun değil mesela meyve ağaçları ile ibreleri büyük çamlar uygun değiller. Kültür cinsi ağaçların ve meyve ağaçlarının ömrü hem kısa olduğu hem de ilaçlanması gerektiği için uyum gösteremiyor. Fıstık çamının ve Kara çamın da ibreleri çok uzun. Güller aynı şekilde üzerinde çalışılmış ancak başarılı olunamamış.  Diğer pek çok ağaç ve ağaç formunda çalılar bonsaiye çok çok uygun. Başta ardıç ve ateş dikeni biz de onlardan başladık. Pek çok Bonsai sitili var ben resimleriyle bir kaç tanesinden bahsedeceğim. Kendi yaptığım güzel ardıç ağacımla başlıyorum. Formal Upright Dik Tarz

  Evet üzerindeki telleri görüyorsunuz. Nasıl mı yaptık? Evet ellerimiz ardıç ağacından mis gibi kokana kadar pek çok dalına ve yaprağına kıydık; daha sonra tüm gövdeyi ve dalları tellerle çevreledik. Ardından bir sağda bir solda kalacak şekilde en kalın alt daldan başlayarak; bir sağa bir sola tek sayı olacak şekilde kıvırdık ve şekillendirdik. Benim ardıcımda 5 dal var görüyorsunuz.

Bu bir harika,  Japon Akçaağacı(maple) kıvrımlı dik tarz, Mayogi bence
Amatörler önce 2 boyutlu daha sonra 3 boyutlu çalışmalarda daha başarılı oluyorlarmış. Genellikle bonsaiye uzaktan bakınca dalların ve tepenin bir üçgen formu oluşturması sağlanıyor.
  
 Ana tarzlardan olmayan, ancak kullanılan rüzgar yatığı tarzı yani fukinagashi, wind swept örneği üstte. Eminim rüzgarın geldiği yönü tahmin edebilirsiniz. Yukarıda olduğu gibi tek ağaçlar olabileceği gibi ormanlar da yaratılabiliyor bonsailerle. Buna da orman tarzı forest deniyor.

 
İşte size güzel mi güzel bir ardıç ormanı (Juniper)  
Uzaktan bakınca yine üçgen silüeti var, lider bir ağaç var. Ayrıca bu çalışmada shari yapılmış yani gövdenin bir kısmı soyulmuş kurutulmuş ve ilaçla beyazlatılmış.
Evet kapıyı araladık ve biz gurup olarak içeri bir adım attık. Amacımız bu güzel sanatın sevilmesi ve yaygınlaşması, aracılığı için NGBB ne tekrar teşekküler..

6 yorum:

Hilal dedi ki...

Ya ben de istiyorum Tumay!

Hilal dedi ki...

Ben de istiyorum Tumaycim..

Unknown dedi ki...

Tümay Hanım, ellerinize sağlık, çok faydalı oldu gerçekten:)Türkiye'de bu tür kültürün yaygın olmaması gerçekten üzücü... Çok amatör bir sorum var: teller ile ağacı çevreledikten sonra, ağacın uzamasını bekleyip şekillendirmemiz gerekiyor, doğru mu anladım?

Unknown dedi ki...

Merhaba Guli telleri çıkarmak için en az bir bahar geçmesi gerekiyormuş.Yani biz geçen hafta yaptık bu ilkbaharı geçirecek hatta ilk kez tellendiği için bir sonraki ilkbaharda teller sökülecek. Çok faydalı eğitimler oluyor. Pazartesi günü faydalı orman bitkileri var. Bugün NGBB tur yaptırmak için eğitim aldık.

Derya İren Akbiyik dedi ki...

Tumay Hanim Merhaba; bu güzel paylaşım için teşekkürler. Ben de kısa süre önce merak saranlardanim Bonsai ye. Bir arkadaşıma Ardıç bonsai hediye etmek istiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?Nasıl haberlesiriz?

Derya İren Akbiyik dedi ki...

Tumay Hanim Merhaba; bu güzel paylaşım için teşekkürler. Ben de kısa süre önce merak saranlardanim Bonsai ye. Bir arkadaşıma Ardıç bonsai hediye etmek istiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?Nasıl haberlesiriz?