22 Mayıs 2013 Çarşamba

BİLEREK DOLAŞMANIN İNSANI DAHA MUTLU ETTİĞİNE İNANIYORUM; YA SİZ?

M E L E N A Ğ Z I - 30 Y I L L I K  K Ö Y Ü M Ü Z 


Erguvan, Cercis siliquastrum
Melenağzı köyüne yıllardır ailece gider geliriz. Biraz da doğaya olan düşkünlüğümün sebebi belki de bu köy olmuştur. Üniversite günlerimizden beri ne zaman havalar ısınsa hani şu ne zaman yüzerim? Karpuz kabuğu suya düştü mü? sorulmaya başlandığında, annem bizi arabaya attı mı, köyün yolunu tutarız. Daha arabayı boşaltmadan koşar denize girer çıkarız; sanki tüm kış boyu içimizde kalan özlemle denizi Karadeniz'de kucaklarız. O da bizi sevgiyle şefkatle kucaklar.  
Geçen hafta sonu da aynısı oldu ancak; bu kez sevgili Dendroloji hocamız Prof.Rahim Anşin ile aynı geziyi yaptık.  30 yıldır gidip geldiğim; 2-3 ay tembel tembel deniz kıyısında yaz tatilimi geçirdiğim köyümüzün bahçesinde kendi halinde ne bitkiler mutlu mesh ut yaşarmış. Rahim Anşin hocamız sayesinde 3 sayfa bitki teşhis edildi ve not edildi. Kimisi o gün, kimisi daha önceden görüntülendi.
Orman Yüksek Mühendisi olan hocamız Prof. Dr. Rahim Anşin’in Sistematik Botanik, Orman Botaniği, Dendroloji, Flora ve Vejetasyon ile Orman Fitopatolojisi konularında sekizi kitap olmak üzere yayınlanmış 139 adet yayını var; ama o gün bize özel ders verdiğini ve bununla gurur duyduğumu belirtmeliyim. Bilerek, teşhis ederek, farkındalık yaratarak dolaşmanın ve yere basmanın zevkine vardım.

Dile kolay üzerine basıp geçtiğimiz, çimenlerin arasında kelebek çalısı, limon çiçeği, alacalı vinka, naneler, kurtbağrı, eşek dikeni meğer bize ne ip uçları veriyormuş, Tanrım.  
Düzce'nin Akçakoca ilçesine bağlı köylerden biridir Melenağzı. Batı Karadeniz'in en sevimli sahil köylerinden biridir. Akçakoca'ya 17 km, Düzce'ye 37 km mesafede bulunmaktadır. Melenağzı, Karadeniz'in ünlü Melen Çayı'nın denizle buluştuğu verimli topraklar üzerine kurulmuştur. Köyde yaşayanlar geçimlerini balıkçılık, tarımsal üretim ve turizmden sağlamaktadırlar. Melenağzı Köyü, sakin ve huzurlu bir tatil için Batı Karadeniz bölgesindeki halen en doğru adreslerden biridir.

 
 

Keçi sakalı, Spiraea vanhouttei 
Tilia argentea, Gümüşi Ihlamur (netten)

 Laurus nobilis, Defne (www.nti.it)
Elbette hepimiz elimize birer torba alıp defnelerden İstanbul için yanımıza aldık; ne de olsa etlere, balıklara hoş bir aroma veriyor.

  Ligustrum vulgare, Kurtbağrı  (www.plantes-shopping.fr)

Orchis laxiflora (www.flickr.com)
Elbette bu güzel orkideler masanızdayken yemek yemenin keyfine doyum olmaz; biz de öyle yaptık. Blogumda bu günkü yazımda 3 sayfada topladığımız bitkilerin çok çok az bir kısmına yer verebildim. Daha sonra babamın bizim için dikmiş olduğu ağaçlara değineceğim ve tüm kıyı köylerinde olduğu gibi bizim köyümüzde de yaşanan çevre kirliliğine yer vereceğim.    


 Karasu Acarlar Longozunda başlayan keşif turumuz,  Melenağzı Köyünde devam etti. Daha sonra Acarlar Longozunu anlatacağım.
 
 
 
 
 

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş Tümay Hanım, ellerinize sağlık. İlk geldiğimizde o bahçe bana çok hoş ve tatlı bir yer olarak göründü, ama Hocamızın anlatımlarından sonra aynı bahçeye artık farklı bir gözle bakmaya başladım. Ne çok bitki, ne çok çeşit varmış. Dünyamız aslında ne kadar sonsuz bir mücize imiş. Ve insanın bu hassas dengeye dikkat etmeye başlaması için farkına varması ve öğrenmesi gerektiğini anladım. Doğa ile ilgili eğitimin aslında hayati bir önem taşıdığını düşündüm. Her insan bunları öğrense nasıl bir dünyada yaşarız diye sordum kendime. Yani bizim dolaşmamız beni bu tür düşüncelere götürdü. Bir sonraki yazılarınızı bekliyoruz:)

haley dedi ki...

Ellerinize sağlık, Çok güzel tespitiniz için teşekkürler. Değerli Hocamız aynı zamanda sevgili babacımla doğada gezinti yapmak farkındalığı ve bilgiyi yakalamak çok zevklidir. Sizin de belirttiğiniz gibi doğada bilerek dolaşmak daha da bir mutluluk......Sevgiler.

Hale Anşin