5 Haziran 2013 Çarşamba

SU BASAR ORMANI-LONGOZ

ACARLAR LONGOZU'NDA BİLİM GEZİSİ  

BU ŞÖLEN KAÇMAZ! NİLÜFER ÇİÇEKLERİ AÇTI!

Bu gün 5 Haziran 2013 Dünya Çevre Günü, ülkemin her köşesinde ciddi demokrasi ve insan hakları direnişi veriliyor. Tüm vatandaşlarımızın çevresi topyekûn istila edilirken,8 gün önce bir direnişle uyandı. Bunu başlatan bir ağaçtı belki ama yara çok derindeydi. Evet şehrindeki bir ağaca sahip çıkamayan, ormanına, parkına sahip çıkamayan, nehirleri, dereleri kurutulurken, yeraltı su kaynakları yabancılara satılırken, dağları oyulurken, madenleri yabancıya satılırken, GDO'lu gıdalar masamıza sokulurken, SIT alanları yama edilirken, kıyı şeritleri istila edilirken, ekonomi canlı kalsın diye, insanlarımızın çevresi Çin seddi gibi betonlarla donatılırken sesini çıkaramayan veya sesini duyuramayan kişiler artık haykırıyor. Bu gelecek bizim ve çocuklarımızın, yeter söz hakkı istiyoruz.
 
Bu bir yeşil uyanıştır. Yeşil dengedir.
 Bu gün sizinle hocamız Prof.Dr.Rahim Anşin'le birlikte geçtiğimiz ay yaptığımız özel ders niteliğindeki bilimsel gezimizi, fotoğraf ustası Kenan Kaya'nın resimleriyle ve kendi çektiğim resimlerle anlatmaya çalışacağım. Longozdaki bir su yılanının peşinden gittik; bakın neler gördük? Neler keşfettik? Doğa bize yılanıyla, kuşuyla, çiçekleriyle, ağaçlarıyla kollarını açmış; diyor ki sen beni korursan ben bin katını sana geri veririm. Gelecek benim.  
Longoz ne demek? diyeceksiniz, duyar gibi oluyorum.. Yılın belli dönemlerinde veya yıl boyunca taban suyunun yükselmesine bağlı olarak, bataklık ve göllerde oluşan ormana longoz deniyor. Su basar ormanı da deniyor. Kumullar nedeniyle denize ulaşamayan derelerin, bataklık alanda son bulması sebebiyle oluşuyorlar. Acarlar Longozu, Sakarya Nehri'nin, Karadeniz'e ulaştığı ağız kesiminin yaklaşık 6 km. batısında bulunuyor. Kaynarca ve Karasu sınırında, Sakarya'nın kuzeyinde yer alıyor. Acarlar Longozu'nda bir kısmı endemik olan bitki ve hayvan türleri yaşadığı için ve özellikle göçmen kuşların üreme ve kışlama alanı olduğu için, 1998 yılında Birinci Derece Doğal Sit Alanı kapsamına alınmış. Longozun Karasu kısmında yürüyüş yolu, restoran, sandal, deniz bisikleti, piknik ve park alanı gibi düzenlemeler yapılmış ve Eko-turizme kazandırılmaya çalışılmış. Ancak ne yazık ki bununla birlikte yoğun bir insan trafiği başlamış. Kaçak ağaç kesimi, çevredeki köylerin atık sularının karışması ayrıca tarlalarda tarım için aşırı ilaç kullanımı longozu tehdit altında bulunduran etkenler.
Göl orman, sulak alan ve deniz kıyısı habitatları olmak üzere pek çok eko sistemi içinde barındırıyor. Orman ve orman altı bitki örtüsü çok çeşitli. En çok rastlanan ağaç türleri: dişbudak, sepet söğüdü denilen solkun ( Salix viminalis) ve boz söğüt( Salix cinerea), kavak, kayın, kızılağaç longozu zenginleştiriyor.
 Acarlar Longozunda 2300 bitki türü tespit edilmiştir. Göl Lalesi de buraya özgü bir bitkidir. Bunların dışında sarı nilüfer ( hottonia palustris nymphaea alba) , mor ve beyaz nilüfer ve su keneviri bahardan yaza girerken longozda karşımıza çıkıyor. 

Longozda 12 adet endemik bitki türüne rastlanıyor. Su içinde yetişen ve bir tek burada rastlanan su menekşesi her an karşınıza çıkabilir. Sarı ve beyaz çeşitleri vardır. Bataklık eğreltisi, mercimek çiçeği de burada yaşıyor. 
Ve etraf Sarı Süsenlerle doluydu Latincesi Iris pseudacorus. Öbek öbek guruplar halinde biz tekneyle yanından geçerken adeta boyunlarını bize doğru uzatıyordu. 


 Kavaklar longozun kıyısı boyunca uzanıyorlar.. (Populus sp.L)

Acarlar Longozunda herkesin tanıyıp sevdiği kişi Yılmaz Sütçü. Yemek içmek ondan soruluyor; nilüferler ona soruluyor..biraz aceleci davrandığı da oluyor tabii. Bu da meslek sırrı olsa gerek..
 
Acarlar Longozunda 243 kuş türünün olduğu tespit edilmiş. 2 önemli göç yolu üzerinde yeraldığı için kuşlar bu bölgede yumurtluyor ve konaklıyor. Göçmen kuşların kuluçkaya yattığı zamanlarda longozda motorlu teknelerle gezilmesi de su kuşlarına pek çok zarar veriyor aman dikkat. Ayrıca avlanma da kuş türlerine çok zarar veriyor.
 
 
NGBB'deki hocam değerli Prof.Dr.Rahim Anşin ve eşi Hazire Hanımla ve yine NGBB'den arkadaşım Sevgili Gülü ile harika bir keşif turu yaptık. Bizim için çok güzel bir deneyimdi bu bilim turu ve tekrarlamak üzere diyorum..
 
5 Haziran 2013 Dünya Çevre Günü'nde, ülkeme ve tüm evrene saygı gösteren; koruyan; gözeten insanların olduğu bir çevre diliyorum.  
 

 

2 yorum:

whitebrownie dedi ki...

Longoz:) Bir kelime daha öğrenmiş oldum, teşekkürler Tümaycım.

Unknown dedi ki...

zevkle canım arkadaşım