10 Ekim 2012 Çarşamba

Sonbaharın en güzel rengi sarı, En Güzel Sarı Van Gogh Sarısı


E K İ M, O   M U H T E Ş E M   R E N K   D E Ğ İ Ş İ M İ

Ekim ayına girdik etrafımıza baktığımızda o muhteşem renk değişimini fark etmememiz imkansız. Tüm ağaçlar, çiçekler değişim içerisinde. Toprak halen yazdan kalan sıcaklığını hafiften kaybetmeye başlıyor. Yağışlar ise, toprağın eksilen nemini tamamlamak için adeta koşarak geliyor. Hepimiz hazır olalım. Bu muhteşem değişim, bize de bahçemizde bazı hazırlıklar yapmamız gerektiğini hatırlatıyor; hazırlanalım. Bu hazırlıkları yapmazsak; niçin bahçem böyle kötü görünüyor veya çiçeklerim niçin açmadı diyerek hayıflanırız..
 
Mulberry Tree, Van Gogh
Sonbaharla birlikte özellikle bahçemizde sulama düzenini değiştirmeliyiz. Toprağımızın nemini kontrol ettikten sonra sulamayı sabah erken saatlerde ve akşam yapmalıyız. Otomatik sulamalarımızın zaman ayarlarını yapmalı; özellikle fazla sulamanın önüne geçmeliyiz. Toprağımız bu mevsimde yağmurla da nemlenecektir.
Sonbaharda sararıp dökülen yapraklarımızı toplamalıyız. Çürüyen yapraklar, çim alanlarımız üzerinde kalırsa, bazı hastalıklara sebep olabilir. Toprak üzerinde bırakabiliriz ancak; çimler üzerinde değil aksi taktirde çimlerimizin kaybolmasına sebep oluruz. Bahçemizin tüm kuruyan yapraklarını bir köşede toplayarak; kompost yapabiliriz. Bunları da bir sonraki yıl organik gübre olarak bahçemizde kullanabiliriz. Size evde ve bahçede nasıl kompost yapabileceğimizi daha detaylı anlatacağım..
Sunflowers and Pears, Van Gogh
                                           
Ayrıca yaprakların %70 kadarı döküldüğü zaman, bitkilerimizi bordo bulamacı ile ilaçlayabiliriz. Bu doğal bir mücadele şeklidir.
Yazın oluşan bakteriolojik ve mantar hastalıklarıyla yapraklarda ve gövdede mücadelede ederken Bordo Bulamacı bize detek olur.  
Ayrıca yağışlar sebebi ile bahçelerde danaburnu artacaktır ve bunun için de gerekli ilaçlar yapılmalıdır. Size Bordo Bulamacının Pratik
Tarifini vereceğim ancak; bunu sonbaharda yapacağınız zaman, 2/100 litrelik karşımı tarım ilacı satan yerlere de hazırlatabilirsiniz. Bulamacınızı Ağaçlarınızın gövdesine, dallarına, yapraklarına da püskürterek kullanabilirsiniz. Güneşli günlerde uygulanması tavsiye edilmez.
 





Bordo Bulamacı Yapımı. Lütfen eldivenlerinizi takınız:

Birinci Aşamada:

  1. 5-6 lt'lik kova içine 5 lt su konur,
  2. Bu 5 lt'lik suyun içine 100 gr.Göztaşı yani bakır sülfat ilave edilir,
  3. Tahta bir sopayla karıştırılır.
    İkinci Aşamada:
  4. 5-6 lt'lik kovanın içerisine 5 lt. Su koyunuz.
  5. 100 gr. sönmüş kireç ilave ediniz. Kireci inşaat malzemesi satan yerlerden alabilirsiniz.
  6. Tahta sopayla karıştırınız.
    Üçüncü Aşamada:
  7. 10 lt'lik büyük bir kap alınız
  8. İçerisine kireçli karışımı dökünüz. Bir taraftan karıştırırken bir yandan da göztaşı karışımını yavaş yavaş ilave ediniz.
  9. Karışımınızın hazır olup olmadığını anlamak için, passız çiviyi içine atınız, tertemiz çıkarsa karışım hazır demektir;
    paslanarak çıkarsa hafif hafif su ilave ediniz.
    Bordo bulamacı, kesinlikle başka ilaçlarla karıştırılmadan uygulanmak zorundadır.

Sonbaharda topraklarımıza Azot ağırlıklı gübre vermeliyiz. Bu mevsim özellikle ibreli ağaçlar için de büyük önem taşır. Bu dönemde form budaması yapmak için en doğru zamandır. Çimlerimizi ise havalandırmalı ve kel kalan yerlere ara ekim yapmalıyız. Ara ekim öncesi de Azot atmalıyız.

Çalılarımızı da unutmayalım. Çiçekleri bittikçe form budaması yapalım. Çiçeklendirme ve gençleştirme amaçlı budamaları ekim ayında yapalım. Bahçedeki tüm bitkilerin altını çapalayalım havalandıralım. Yabani ot kontrolünü için gerekirse ilaçlama yapalım. Eylül ayında başlayan hastalık ve zararlılarla mücadele, Ekim ayında hava sıcaklığı düştükçe azaltılacaktır. Hava sıcaklığı düştükçe, hastalıklarda buna paralel azalacaktır. Hercai menekşe, fırça çalısı,Rudbeckia, Aster, Çayır karanfili, Kasımpatı, Kelebek Çalısı gibi çiçekli bitkileri de 15 Ekimden sonra ekmeye başlayabiliriz.

Toprak ısısının düşmesi bize, artık soğanlı bitkilerin ekim zamanının geldiğini de bir taraftan hatırlatıyor, unutmayalım..Bir kaç güzel sonbahar resmiyle mutlu baharlar diliyorum..






 

 




 


 
 
 
 







 

Hiç yorum yok: