14 Ocak 2013 Pazartesi

Kışın Bahçenizi Süsleyen Kırmızılar..

 

Kışın Bahçem Renksiz ve Soluk Demeyin

Dün yayınladığım yazımda karın üzerinde özellikle kırmızının ne kadar güzel duruduğunu gördünüz değil mi? Ben de bu gün sizler ve kendim için şöyle bir araştırma yaptım: kışın bahçemizi hangi bitkilerle kırmızıya boyarız?
                          Akkızılcık, Cornus alba 'Sibirica', Tatarkızılcık,Tatarian dogwood

Akkızılcık,Cornus alba

Benim karların üzerindeki bu Akkızılcıkları sıra halinde gördüğümde, kalbim duruyor gibi oldu. Nasıl bir tezat ve aynı anda nasıl bir uyum? Cornus alba'Sibirica' Yaprak döken çalılardandır.
Cornaceae ailesindendir. Yüksekliği 3 ila 5 metreye kadar ulaşabilir. Çiçeklerini, Mayıs ve Haziranda açar. Çiçek renkleri sarımsı beyazdır. Tam güneşli ve kısmen gölgeli yerlerde mutlu olur. Su ihtiyacı orta miktardadır yani ne çok ne az. Çok bakım gerektiren bir bitki değildir. İyi drene edilmiş nemli toprakları sever. Çiçekleri de aynı kışın kar üzerinde gördüğümüz gibi gayet gösterişilidir.




Sonbaharda yapraklarının rengi çok güzeldir ve meyvaları da çok gösterişlidir. Kuşlar ve kelebekler için çok cazip bir bitkidir; onları kendisine çeker. Sanırım beni de aynı şekilde çekti.. Geyiklere ve tavşanları da karşı da dayanaklıdır. Erozyon kontrolü amacıyla, Çit amacıyla ve yağmura karşı dayanıklılık sağlamak amacıyla rahatlıkla ekilebilir. Bana sorarsanız baharda güzelim çiçeklerini; kışında enfes kırmızı dallarını seyrederek şiir bile yazabilirsiniz.

Ateş Dikeni, Pyracantha coccinea

 
 
Ateş Dikeni, Pyracantha coccinea 
 

3 m'ye kadar boylanabilen herdem yeşil dikenli bir çalıdır. Genç sürgünler ve yaprak sapı gri tüylüdür. Sürgünlere çok sıralı sarmal olarak dizilmiş yapraklar 2-4 cm uzunluğunda, oval-dikdörtgenimsi-ters mızraksı, ucu sivri, kenarları dişli, gençken tüylüdür. Mayıs-haziran aylarında açan 8 mm genişliğindeki beyaz renkli çiçekler yalancı şemsiye halinde kurullar oluşturur. Meyveleri oranj-kırmızı olup sürgünlerde gruplar halinde yer alırlar. Vatanı İtalya, Türkiye ve Batı Asya'dır. Uzun süren meyveli güzel görünümü ve hızlı büyümesi nedeniyle park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Rutubetli, zengin, iyi drenajlı toprakları, güneşli yerleri tercih eder.

Berberis julianae , Kadın Tuzluğu

 



 
  Berberis julianae , Kadın Tuzluğu,Karamuk,kışın

200 kadar çeşidi vardır. Kadıntuzluğugiller familyasının örnek bitkisidir. Diken üzümü, Karamuk, Sarıçalı, Çoban tuzluğu, İt tuzluğu, Ekşimen, Garamık, Zibike, Çoban ekmeği, Tavşan ekmeği, Kızamık olmak üzere pek çok bölgesel ismi vardır. Mayıs-Haziran ayları arasında, sarı renkli, kokulu çiçekler açan, 1–3m boyunda, dikenli, çalı görünüşünde, seyrek ormanlarda yetişen bir ağaçtır. Kökü acı, yaprakları ve meyvesi tatlıdır. Yaprak dizilişleri sarmal, tek veya buket halindedir.Yaprakları açık yeşil renkli, oval biçimli, kısa saplı , derimsi yapılı, kenarları kızılımsı renkli, batıcı ve dişli olur. Çiçekler alkım veya bileşik salkım çok az olarak tek tek bulunur. 6 çanak, 6 taç, 6 erkek organ, 1 dişi organa sahiptir. Renkleri sarıdır. Çiçekleri olgunlaşınca, erkek organları çabukça dişi organların üzerine kapanarak tozlaşmayı sağlar. Sonra bu dişi çiçekler kırmızı siyah renkli, oval biçimli, uruk ve ferahlatıcı tadı olan meyveleri oluşturur. Bitki, bu meyvelerden döktüğü tohumlarıyla çoğalır. Meyve üzümsü, kırmızı-sarı veya siyah renklidir. Kısa sürgünlerin altında, boyları yaprakların yarısı kadar olan 2-3 tohumlu, uzunca, oval şekilli, ateş kırmızı renkte  vişne renginde olup ekşi bir lezzete sahiptir. Meyvelerinde bol miktarda c vitamini vardır. Yapraktan değişmiş 3’lü dikene sahiptir. Odunu karakteristik olarak sarı renklidir.Berberis’lerin herdem yeşil olan türleri, alaca gölge yerleri, humuslu, nemli, süzek toprakları sever. Yazın yeşil olan türler ise güneşli olanları sever.Kuru topraklarda da gayet iyi gelişirler. Çok sıkı ve dikenli olduğu için çit bitkisi ve koruma amaçlı
kullanılabilir.

                  
 

                                                 Berberis Julianae, Kadın Tuzluğu,Karamuk,baharda
 

  
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Hiç yorum yok: