7 Ocak 2013 Pazartesi

Flower Show'u Ekoiq Dergisinde yazdım

        

Biraz Flower Show Fuarından biraz Ekoiq Dergisinden bahsetmek istiyorum. Blog yazmak gerçekten önümde farklı bir yol açtı diyebilirim. Kitap yazmaya girişen çok kişi var ama öyle değil. Kasım ayı gibi acaba çevreyle ilgili bahçecilikle ilgili dergilere katkım olur mu diye düşünmüştüm. Takip ettiğim pek çok dergi var bunlar: Bağbahçe, A+Plus Garden, Ev Bahçe ve Ekoiq. Birer kısa yazı yazdım ve kendimden bahsettim. Barış Doğru ki kendisi sosyolog ve Ekoiq dergisi Genel Yayın Yönetmeni, aradı ve bir bahçıvanın bakış açısının iyi olabileceğini söyledi ve bana bu güzel dergi de yazma şansı verdi. Ne güzel değil mi? http://ekoiq.com/

Ekoiq dergisi öncelikle karbon nötr basılı materyal olma özelliği taşıyor. Elinize aldığınızda hemen bu farkı hafifliğinden anlıyorsunuz. Sonra sayfaları okudukça hızlı yaşamamız içinde; aslında önem vermeden yaşadığımız her gün gezegene nasıl bir zarar verdiğimizi hissettirecek yazıları buluyorsunuz. Şöyle bir düşünüyorsunuz: acaba bu gün ne yaparsam bir nebze az kirletirim gezegeni? işe yürüsem mi? toplu taşıma araçları niçin işimi görmesin? bu yazıları artık basarak okumamalıyım..veya akşamları yakılan ampul sayımı azaltsam işimi görmez mi? çöplerimi ayrıştırayım? okulda iş yerinde ne çeşit sorumluluk projeleri var?  kağıtlar ayrılıyor mu? yemeklerin fazlaları nereye gidiyor? daha pek çok konu..sorgulamaya başlamak bile çok önemli bir adım; ardından da sorumluluk hissi geliyor. Sonrasında da elinden geleni yapmak, geliyor. Evdeysen ona göre, iş yeri veya ofisteysen ona göre yapabileceğin pek çok aksiyon olabiliyor.





 
 
 
 
 
                                    
16 Aralık'da başta kendim sonra arkadaşlarım ve de bu güzel dergi için Flower Show İstanbul'u gezdim dolaştım. Fotoğraflar çektim bu gün sizlerle yazdıklarımın ve çektiklerimin bir kısmını paylaşacağım. Daha da detaylı ne var ne yok diyorsanız Ekoiq dergisinin Ocak 2013 sayısını alınız okuyunuz derim.
Hepimiz gitgide parkları ve bahçeleri ile çiçeklerle bezenmiş mekanlar görmek istiyoruz. Şehir hayatında yeşili özler olduk. Güzel, bakımlı bahçeler hepimizi sosyolojik ve psikolojik olarak rahatlatıyor. Orman, park ve bahçelerde kendimizi iyi hissetmemizin en önemli sebebi  karbonun az ve oksijenin bol olması elbette. Kışın bu arzumuz daha da arttığı için İstanbul’da Flower Show tam bir kurtarıcı oldu.  Geçtiğimiz yıl da katıldığım bu fuarda ağırlıklı olarak bitki, peyzaj ve elbette çiçekler göz önündeydi; ancak makinesinden, sulamasına, iplerinden, saksılarına, laboratuvar çalışmalarından, basın-yayın olanaklarına kadar bu işin geniş bir yelpazesi olduğu da ortadaydı. Kendimi elimde kilolarca renkli ofset baskı kataloglarla fuar salonundan çıkarken buldum... Çok üzüldüğüm bir konu da, bunların bir tanesinin bile geri dönüşümlü kağıttan olmamasıydı.

Çevre ve şehirciliğin, inşaat sektörünün hareketliliği yeni yapılarda çevresel çözümler üretilmesi de fuarda gözden kaçmıyordu.  İşin sevindirici yanlarından diğeri de peyzaj yeşillendirme çalışmalarının yanında, erozyon kontrol, toprak rehabilitasyonu, bitki örtüsü oluşturma, yeşil çatı uygulamaları, doku kültürü çalışmaları ile yağmur suyunun toplanması, organik maddelerin kompost şeklinde değerlendirilmesi ile ilgili çalışmaların yer almasıydı. Sulama suyunun ve gübrenin kontrollü kullanımı için geliştirilen, su tutucu selülozik malzeme fuarın en dikkat çeken ürünüydü. Suyun tartışmasız değeri de buradan belliydi elbette.Geçen yıl fuar da daha gösterişli peyzaj çalışmaları, daha gösterişli bitkiler bizi karşılıyordu bu yıl ki fuarda ise yapı sektörüne yönelik çalışmalar ağırlıklı. Yine geçen yıl, pek çok ithal dış mekan bitkisi göze çarparken bu yıl ithallerle birlikte kendi seralarında, bahçesinde çeşitli yöntemlerle çoğalttıkları bitkilerle fuarda yer alan yerli firmalar çoktu. 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı da fidanlıklarla ilgili bilgi veriyordu.Fuarın sayısal verileri ise şöyle: Bitki ve peyzaj sektörüne yönelik 24.000 m2 brüt 11.692 m2 net sergileme alanı kullanılmış. Ulaşılabilir olması bakımından İstanbul seçilmiş. 45 farklı ülkeden toplam 9 bin 500 ziyaretçinin geldiği tespit edilmiş. Ziyaretçilerin de yüzde 89’nun sektörden olduğu açıklanmış. Sektöre yön veren kişilerin ağırlıklı olarak katılımı bence çok umut verici. Profesyonel ihtiyaç sahipleri kadar, müstakil konut sahipleri, villalar ve siteler için bahçe tasarımı, peyzaj uygulaması, bakım hizmeti ve süs bitkileri ile ilgili ürün ve hizmetlerin bir araya gelmiş olması da ayrıca çok güzel.

 
                 

 
 
 
                     
 
 


 

2 yorum:

görbil dedi ki...

merhaba...
hadi yolunuz açık ollsun,pek sevindim bahçıvan arkadaşım yazar oldu...fuarı bende gezdim ancak sizin gözlemleriniz çok daha güzel..tebrik ederim..
bir kaç arkadaşla bizde aldığımız bilgilerin ışığında bir format geliştiriyoruz...bitince sizlerle paylaşıcağım...saygılar Görbil KOBAN

Unknown dedi ki...

Görbil Bey Merhaba,
Çalışmalarınızdan haberdar olmak isterim elbette. Ekoiq sizin gibi bahçıvan ve çevrecilerin takip etmekten zevk alacağı bir dergi..başarılar