G Ü R B Ü Z D O Ğ A N E K Ş İ O Ğ L U
Bu resmi ilk gördüğümde gerçekten ayaklarını suya sokan, denizin, okyanusun karşında, damla damla suyu yüzünde hisseden, o güzelim deniz kokusunu mis gibi içine çeken çocukların ne kadar da şanslı olduğunu düşündüm. Göllerimizin küçüldüğü, nehirlerimizin kuruduğu, susuzluğun dünyamızı tehdit ettiği bu günlerde elimizdeki suyun değerini bilmeliyiz ve korumalıyız. Durumun tehlikeli boyutunu bilirsek; bilmeyenlere öğretirsek toplumsal bilinç oluşturmak açısından çok faydalı olur. Gürbüz Doğan Ekşioğlu'nun her çalışması doğanın karşı karşıya kaldığı tehlikeyi bize anlatıyor adeta.
Su probleminin, susuzluğun neler yapabileceğini anlatan bir başka çalışma. Tekne çölün ortasında kendine bir yol açmış zar zor ilerlemeye çalışıyor. İnsanlar susuz yaşayamıyor; bitkiler ve hayvanlar da aynı şekilde. Doğanın döngüsü için su en önemli kaynak.
Acaba bu beyaz kuş bu güzel ağacın hayatını mı kurtarıyor? Acaba onun tohumlarını bir yerden bir yere mi taşıyor? Hayvanlar olmadan bitkiler; bitkiler olmadan hayvanlar yaşayamıyacağına göre insanoğlunun doğadan uzaklaştıkça, bedensel ve ruhsal sağlığını kaybedeceği gayet açıktır. Ekşioğlu bence bunu anlatıyor.
Şehir insanı ayağını basacak bir yeşil alan özlemi içinde. Blokların, beton binaların arasına sıkışmış kalmış, aynen resimde olduğu gibi. Uzaktan kendi yaşamına baktığı zaman da acıyor bir taraftan kendine; ancak bu döngüden de kurtaramıyor. Ne güzel çizmiş Gürbüz Doğan Ekşioğlu.
Gürbüz Doğan Ekşioğlu, karikatürleri, illüstrasyonu ve sanat serüveni neyle ilgili diye bakınca, tüm hayata dair olduğunu görüyoruz. Karikatürü, içinde çok fazla duygu barındırdığı için ve duygunun sert bir biçimde
dışarı vurulması olarak özetliyor kendisi, işçi fikrinin, ezen ve ezilen insan ve insan hakları nedir, bunların hepsini, asıl benim için ise bu blogda çok önemli olan doğanın yavaş yavaş hayatımızdan çıkışını, dünyadaki tahribatı, yeşilden, topraktan uzak yaşamlarımızı..Sanatçı çarpıcı şekilde bu konuları illüstrasyonlarında ve karikatürlerinde resmediyor. Yeditepe Üniversitesinde, kendi gibi duyarlı nesillerin yetişmesine katkıda bulunuyor.
Biz blogumuzda bugün, yeşile ve doğaya dair olanlardan birkaç tane seçebildik. Kelimelerin yetersiz kaldığı yerlerde resimler, şekiller çok daha anlamlı oluyor. Toplumsal duyarlılık, farkındalık yaratmaya yardımcı oluyor.
Bu bereketli yağmurlara nasıl ihtiyacımız var, değil mi? Hayat için su, su için yağmur, yağmur için doğal bitki örtüsünün korunması gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder