27 Kasım 2012 Salı

Sanat ve Toprak yine buluştu?Claude Monet

 

Yaşatmak, Tasarlamak, İzlemek ve Tasarladığını en zor şartlarda bile olsa Resmetmek, Monet!

"Resimlerim ve çiçeklerim dışında hiçbir şey beni ilgilendirmiyor"

Hafta sonu heyecanla ne zamandır ziyaret etmek istediğim Claude Monet'nin Bahçesi sergisini SSMüzesinde gezdim. Hangi Nilüferler gelmiş? Hangi Japon Köprüsü resimleri var? Hangi Gül Bahçesi resimleri getirilmiş? merak içindeydim. Farklı müzelerde eserlerini görmüş ve saatlerce karşısında büyülenip kalmıştım,yıllar önce.. Sizlerle blogumda resimlerini paylaşmıştım, hatırlarsınız.

Monet'nin sözü ''Resimlerim ve çiçeklerim dışında hiçbir şey beni ilgilendirmiyor'' gerçekten bu söz kendisini yansıtıyor. 50'li yaşlarında, 1890 yılında Giverny’de bir ev satın alan Monet, 2 sene boyunca saman balyalarını aynı teknikle resmetmeye başlamış. Güneşli, puslu, sisli ve karlı havalarda aynı balyaları resmetmiş: Haystack, Snow Effects, Morning (1890), Haystack. End of the Summer. Morning. (1891), Haystack at the Sunset near Giverny (1891). Monet 1899’da nilüferler konusuna başlamış: The White Water Lilies (1899), The Japanese Bridge (1899), Water-Lilies (1914), Water-Lilies (1917).
 Giverny Monet Bahçesi

Giverny Monet Bahçesi
Kendi bahçesini hem bir botanik bahçesine, hem bir çalışma alanına, hem de bir ilham kaynağına dönüştürmüş ki beni en çok etkileyen kısmı da bu oldu..8 tane bahçıvan çalıştırmış ve bahçesinde harika bir peyzaj çalışması sergilemiş.
 Japon Köprüsü fotografı

Japon Köprüsü Monet resimi 
Belki resimlerini alamayız ama Nilüfer resimlerinin yer aldığı hediyelik eşyalara sanırım paramız yeter. Elimizin altında bir Monet bulunsun diyorsanız, Sakıp Sabancı Müzesini ziyaret edin derim. 

Water Lilies by Claude Monet

BUĞULU TABLOLAR KATARAKTIN ESERİ Mİ?- BİR ARAŞTIRMA

Göz merceğinin saydamlığını kaybetmesine ve opaklaşmasına katarakt adı veriliyor. Tüm dünyada en sık rastlanan görme kaybı nedeni olan bu hastalık, tedaviyle geri döndürülebilir. Yakın zamanda ABD'den yapılan bir açıklamada, izlenimciliğin ünlü ismi Fransız ressam Claude Monet'nin, milyon doların üzerinde değer biçilen tablolarındaki buğunun, katarakttan kaynaklandığı öne sürülüyordu. Gerçekten de Monet, gözündeki katarakttan sürekli şikayet ediyordu. Resimlerdeki koyu renkler ve değişik yeşillerin de bundan kaynaklandığı söylendi.

Amerikan Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği Şefi Doç. Dr. Osman Oram, "1912-1922 yılları arasında her iki gözünde ilerleyen katarakt nedeniyle oluşan görme değişimleri Monet'nin bu dönemde yaptığı eserleri etkiledi. Bu etkiyi katarakta bağlı oluşan görme keskinliğinde azalma ve bulanık görmenin yanı sıra renk algılamasındaki değişimler ortaya çıkarıyor. Monet de bu dönemde renklerin kendisi için eski yoğunluğunda olmadığını, renkleri ayırmakta zorlandığını ve resimlerinin giderek daha karanlık olduğunu ifade etmişti. Bu dönemdeki bazı resimlerinde renkleri gördüğü tonlara göre değil, tüplerin üzerinde yazan isimlerine göre seçtiği dahi düşünülüyor. Monet'nin 1923 yılında geçirdiği katarakt operasyonundan sonra yaptığı resimlerde ise ilk dönemlerine benzer renk özelliklerine geri dönüş gözleniyor" diyor.

Acaba katarakt vak'aları azaldığı için mi çiçekler ve doğa bu kadar güzel resmedilemiyor? ne dersiniz?
Şimdi arkanız yaslanıp Claude Monet'i anlatanları seyredelim; bir de Bronx 'da kurulan Monet Bahçesini iyi seyirler..








1 yorum:

Unknown dedi ki...

Katarakt ameliyatı bence sanatçılara yapılmasın:)