2012-2013 YILI KADIKÖY'DE YOĞUN ÇEVRE YÜRÜYÜŞLERİ İLE ŞEKİLLENDİ- ANNEM VE BEN HEP ORADAYDIK (I)
KUŞDİLİ ÇAYIRI AVM OLMASIN HAYKIRIŞI!
KADIKÖY İSKELE
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın AVM yapmak istediği tarihi Kuşdili Çayırı’na AVM yapılma kararı, 11 Mayıs 2013 Cumartesi düzenlenen bir yürüyüşle protesto edildi. Kuşdili Çayırı diğer bilinen adıyla "Eski Salı Pazarı" (gençken sürekli giderdim Sal-pa) alanında şu anda İSPARK otoparkı var. 3. Derece Doğal Sit Alanı olan yer, 100 yıl öncesine kadar hemen ortasından geçen Kurbağalıdere'de sandal sefalarının yapıldığı bir mesire yeriydi. Anneannem ve annem hep anlatırlar. Daha önce de aynı alanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) AVM yapmak istemiş, ancak 2008'de Danıştay iptal etmişti.
İBB'den geçen yeni imar planında alana "sabit pazar, otopark, lokanta, itfaiye, pastane, cafe, sinema, çarşı... " gibi yapılar inşa edilebilecek. Plan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayından da geçti.Kuşdili Çevre Bileşenleri Platformu’nun düzenlediği protesto yürüyüşünde katılımcılar, önce 15:00’de Kadıköy İskele meydanında toplandı. Sonra , Tarihi Kadıköy Çarşısı içinden Kuşdili Çayırı’na kadar yürüdük. Ellerimizde çeşitli sloganların yazıldığı pankartlar taşıdık. Benim üstümdeki yazı KUŞDİLİ YEŞİL KALMALI diyordu. Protestocular, Kuşdili Çayırı önünde basın açıklaması yaptı. İskele Meydanından hareketle tüm çevredekiler bizleri desteklediler. Özellikle gitgide hareketlenen çarşı esnafı her yönden bizi destekliyordu. Teras şeklinde sokaklara yayılmış keyifli lokantaların arasında, balıkçıların, sebzecilerin arasında ilerledik. Sloganlarımıza, ıslıklarımıza esnaf eşlik ediyordu. Eeeee sonuçta Kuşdilinin bir AVM ye dönüşmesi demek, var olan dükkanlarının kısa zamanda boşalması demek olacaktı. Avm' ler küçük esnafı kısaca yok eder. Tüm Türkiye'de böyle olmadı mı?
Fenerbahçeliler Derneği ve Tarihi Çarşı Esnafının da Basın açıklamasına destek verdi. İstanbul da onlarca AVM açıldığı için geleneksel esnafın zor durumda kaldığını hepimiz biliyoruz. Ayrıca, yeşil alanların kamusal bir hak olduğu, halka ait alanların Bakanlık, İBB ve bir avuç sermayedar eliyle ticari rant kapısı haline getirilmesine izin verilmeyeceği vurgulandı. Basın açıklamasında ayrıca Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nun da ranta kurban edilmesi endişesi dile getirildi.
Kuşdili Çayırı, Dereağzı Tesisleri ve arada kalan yerleşim yerlerinin de birleştirilmesiyle çok daha büyük bir rant planının işlediğini gözler önüne seriyor. Protestocular, Kuşdili Çayırı’nın tarihteki kimliğinde olduğu gibi yeşil alan olarak halkın kullanılmasına açılmasını istediler; haykırdılar.
Dikkat çektiler.
Kuşdili’nde bulunan tescilli ağaçların tekrar yerine dikilmesini sağlamak için de her cumartesi “ağaç olalım” performansı da yapılmaya devam ediyor. Etkinlikte Grup Kesmeşeker de konser verdi.
Kuşdili Çayırı Çevre Gönüllüleri’nin öncülüğünde oluşan Çevre Platformu Bileşenleri’nde Kuşdili Çayırı Çevre Gönüllüleri, Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, Fenerbahçeliler Derneği, Kadıköy Tarihi Çarşı Derneği, TMMOB Mimarlar Odası, TMMOB Şehir Plancıları Odası, Kadıköy Kent Konseyi üyeleri, TKP, ÖDP, Yeşiller Sol Gelecek, Atatürkçü Düşünce Derneği, ÇYDD, Onuncu Köy Derneği, Toplumcu Mimar Mühendisler Meclisi yer alıyor.
KUŞDİLİ ÇAYIRI YEŞİL ALAN OLMALI!
KUŞDİLİ ÇAYIRI YEŞİL ALAN OLMALI!
KUŞDİLİ ÇAYIRI YEŞİL ALAN OLMALI!
KUŞDİLİ ÇAYIRI YEŞİL ALAN OLMALI!
KUŞDİLİ ÇAYIRI YEŞİL ALAN OLMALI!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder