19 Eylül 2012 Çarşamba

Evimizi Yeşillendirelim


                                               

''Çevreci olmak bir çok insanın düşündüğü gibi zevksiz giyinmek, hayattan zevk alamadan yaşamak ve kendisini sınırlamak değildir. ABD eski başkan yardımcısı Nobel sahibi Al Gore'un kitabında Ve DVDsinde, An Inconvenient Truth-Uygunsuz Gerçek'te, araştırmalara göre çevreci olmak artık bir seçim değil, yaşlılığını ve gelecek nesilleri düşünenler için bir zorunluluk.''  şeklinde başlayan Ekolojik Yaşam Rehberi kitabında sevgili Selen Özarslan Aktar, çok pratik bilgilerle ve değişikliklerle 7den 77ye herkesin çevre için katkı yapabileceğini anlatıyor.
İşte Uygunsuz Gerçekten bir kaç film karesi. Film 5 yıl kadar önce yayınlanmış ses getirmiş
Filmde anlatılan sera gazı salınımının kontrol altına alınması için hazırlanan,  Kyoto Protokolü'nün her ülke tarafından imzalanmasının  gerekliliği hakkındaydı. Çarpıcı karelerle ve grafiklerle vurucu bir anlatımı vardı.   
                                                                 
 
 


 

Tüm düzeltmeler bireyin kendisinden ve ailesinden başlıyor, bunu hepimiz biliyoruz. Evimizden başlayalım...
Mesela kağıt mendil veya havlu kullanmaktan vazgeçip eski usul yıkanabilir bezleri tercih edebileceğimizi;  her yere arabayla gittmek yerine toplu taşıma araçlarını, küçük motorlu vasıtaları kullanabileceğimizi; marketlerde naylon torbalar yerine pek çok yerde kullanılan bez torbaları kullanabileceğimizi hatırlatıyor. Suyu az kullanmak ile ilgili ip uçları veriyor. Çöplerin ayrılması konusunda detayları anlatıyor. Ben biraz da yine bu kitaptan size   evimizdeki faydalı süs bitkilerinden bahsedeceğim.

Çocukken bizim evde en az 8-10 saksı ev bitkisi olurdu. Hatta resim çektireceğimiz zaman onları dekor olarak kullanırdık. Annem onları düzenli sular, yapraklarını ıslatır, her yıl bir boy büyük saksıya alırdı. Şimdi alışveriş merkezleri, saksı olarak çıldırtıcı seçenekler sunuyor; hepsi çok cazip. kimi seramik, hasır, ahşap veya taş görünümlü plastik veya galvaniz. Çiçekler ise bir o kadar göz kamaştırıcı renk renk, boy boy seç seçebildiğin kadar yerlisi, yabancısı, hibriti, aşılısı bol çok bol.
Yeni evlerde ise, bitkilere daha az rastlar oldum; bazen üzülüyorum. Eskisi gibi çiçekli evlere dönelim..evimizi, balkonumuzu,apartmanımızı çiçeklerle dolduralım..

Nasa, evin havasının temizlenmesi için süs bitkilerini tavsiye ediyormuş(Ekolojik Yaşam Kitabından) Her 10 metre kareye bir süs bitkisinin yerleştirilmesinin, hem evdeki oksijen seviyesinin yükselmesine hem de toksinlerin azaltılmasına faydası olacağına inanılıyor. Tavsiye edilenler: Philodendron, yeşil örümcek bitkisi, Dracena, palmiye, eğrelti otu, sarmaşık, barış çiçeği(peace lilies), bal mumu ve papatyalar ev havasının temizlenmesini sağlıyorlar. Çamın egzoz ve karbondioksit emiciliği, Açalyanın amonyak emiciliği, Ficus formal maddesini temizliyor. Kurdele çiçeği (Chlorophytum),  karbondioksit ve formaldehit ile beslendiği için alerji yapan maddeleri yok edip havayı solunabilir kılıyormuş. Sarmaşık ise plastik, plastik,deterjan, mürekkep ve sigara dumanında bulunan benzen maddesini yok ediyor.
  Dracaena dremensis                                                                           Fujer(Aşk merdiveni),Eğrelti
Peace Lilies (Barış çiçeği)                                 Peygamber Kılıcı(Sansevieria)









Spatilyum(Spathyllum) ve kaynana dili benzen ve türevlerini yok edermiş, öğreniyoruz. Spatilyum,peygamber kılıcı(Sansevieria), Dracaena marginata, kaynana dili, muhtemelen kanser yaptığı düşünülen trikloretilen maddesini in hibe ediyormuş . Başkaca pek çok havayı temizleyen bitkiler var. Bunları çekinmeden yatak odanız dahil her yere koyabilirsiniz; evinizi renklendirebilirsiniz. Korkulanın aksine, bitkilerin gece yaydığı karbondioksit tüm gün yaydığı oksijenden kat kat azmış. Havayı temizlemekle başlarsak daha rahat düşünmenin çözümler üretmenin de yolu açılabilir.              
 
       
 
                                                         
Bu gün size daha önce bahsettiğim Buğday Dergisi'nin http://www.bugday.org,evde gönül rahatlığı ile deterjan yerine kullanabileceğimiz bir kaç pratik tarif vereceğim; tavsiye de ederim.

Niçin doğal malzemelerle temizlik yapalım?

Günlük yaşamda kullandığımız ürünler 55 bin'in üzerinde kimyasal çeşidi içeriyor ve her yıl bunlara binin üzerinde yenisi ekleniyor. Birçoğu ise yeterince test edilmeden ve belirli bir mevzuata tabi olmadan piyasaya sürülüyor. Bu ürünlerin büyük kısmı doğrudan kanalizasyona akıp sonunda da su sistemlerimize karışıyor. Sözünü ettiğimiz kimyasallar, sonunda "fazla yüklenme" olasılığı yaratarak vücudumuzda depolanıyor ve zehirli olma düzeyine ulaştığında çeşitli hastalıklara yol açıyor. (Kronik yorgunluk sendromu, alerjiler, karaciğer sorunları, lenf kanseri gibi.) Evsel temizlik malzemeleri sadece toprağı ve su kaynaklarını değil, teneffüs ettiğimiz havayı da tehdit ediyor. Sprey boyalar, fırın temizleyiciler, dezenfektanlar, mobilya parlatıcıları ve diğer tüm sprey ürünler, birkaç gün sonra soluyacağımız havanın bir parçası oluyor.
 Temizlikte kullanabileceğiniz doğal ürünler:
Çamaşır sodası: Sodyum karbonat adlı bir mineraldir. Çok az miktarda yakıcı olup katı ve sıvı yağlar, kir ve pek çok petrol ürününün etkin temizleyicisidir. Aynı zamanda su yumuşatıcı ve sabun köpürtücü özellikleri de bulunur. Yakıcı özelliği nedeniyle, uygularken lastik eldiven kullanmak doğru olur. Zararlı kimyasal dumanlara neden olmaz. Klorsuz olanı tercih edin.
Boraks: Su, oksijen, sodyum ve bordan meydana gelen, antiseptik, antifungal, antibiyotik, koku giderici ve dezenfektan özellikleri olan doğal kaynaklı bir mineraldir. Küflenmeyi önler. Boraks yutulursa zehirlidir. (Eczane ve aktarlarda bulunabilir. )
Sirke: Meyve ya da tahılların fermantasyonuyla elde edilen bir sıvıdır. Asitli içeriği mikropları öldürmesini, yağı parçalamasını ve mineral kalıntıları çözmesini sağlar.
Karbonat: Sodyum bikarbonat, hafif aşındırıcı bir temizlik sağlar, beyazlatıcı ve koku giderici özellikleri vardır.

Uçucu bitkisel yağlar: Bitki kokularının özleri birçok parfümün ana maddesidir. Piyasada, özellikle doğal ürün satan dükkânlarda çeşitleri bulunabilir. Bir iki damla turunçgil, elma, çilek, nane vb. yağı ile eklenecek koku ev yapımı temizleyicilere hoş bir özellik kazandırır.

Bitkisel yağ tabanlı sıvı sabunlar (arap sabunu vs.): Bu tür sabunlar hayvan yağı içeren ya da petrol tabanlı sabunlara tercih edilmelidirler.

Tarifleri uygularken, püskürtme amacıyla pompalı spreyler, silmek amacıyla yüzde 100 pamuklu bezler, sıkıştırılmış selüloz süngerler, doğal kıldan yapılmış fırçalar kullanılabilir.

Çok amaçlı temizleyiciler:

Bu tür temizleyicilerin birçoğu amonyak ve klor içerir ve birlikte kullanıldıklarında ölümcül amonyum klorür gazını oluştururlar. Amonyak akciğerlerimiz için tehlike oluştururken, klorla karıştırıldığında kansere yol açan bileşikler oluşturabiliyor. Bunun yerine;

İki tatlı kaşığı boraks* ve 1 tatlı kaşığı** bitkisel kaynaklı sıvı sabun veya yeterince arap sabununu, 1 lt. sıcak suya karıştırarak her yüzeyde; yarım bardak çamaşır sodasını bir kova suya katarak alüminyum, fiberglas ve cilalı zeminler hariç tüm yüzeylerde kullanabilirsiniz. Yağ lekelerini çıkarmak için, ilk karışıma bir çorba kaşığı sirke veya limon suyu ilave etmek yeterli olacaktır. TV reklamlarındaki sloganlara gafil avlanmamak için en müsait zamanınızda temizlik malzemelerinizi hazır tutunuz. Alışveriş esnasında da

İleride yapmayı planladığım bir kaç ev çalışması var. Ne mi bunlar? Evde toplu halde doğal bulaşık makinesi deterjanı, çamaşır makinesi deterjanı, doğal sirke, yüzey temizleme deterjanı hazırlanması. Evde toplu halde konuşa konuşa hazırlayacağız, şişelerimize koyup evlerimizin yolunu tutacağız. Elbette sonra sizlerle paylaşacağız.

G Ü N Ü N Ü N  Ç İ Ç E Ğ İ

N İ L Ü F E R (W A T E R  L I L I E S)

C L A U D E  M O N E T

Dün NGBBahçesinde derse başladığımı yazmıştım. Harika görüntüler yakaladım bunları sizlerle paylaşmasam rahat edemeyecektim. Evet havuzdaki nilüferler olağanüstüydü. Ne zaman nilüferleri görsem; hayatını 250'ye yakın nilüfer konulu resmi çizen Monet gelir. Evet bir ömür nerdeyse. Bakalım Monet'nin resimlerini mi yoksa; benim dün yakaladığım kareleri mi daha çok beğeneceksiniz?
 
  
 
 
Çok yıllık bitkidir, Hafif zehirlidir. Nilüfere , Weisse Teichrose, Nymphaea alba Su gülü, Beyaz Nilüfer de denir. Ailesi, Nilüfergllerden, Teichrosengewaechse, Nymphaeaceae. Beyaz Nilüferin kökleri çay ve tentür yapımında nadiren de çiçekleri kullanılır. Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’nın batı ve orta kısımlarında genellikle yavaş akan ırmak kenarları, göl, gölet ve bataklıklarda yetişir veya yetiştirilir. Şimdiye kadar gördüğümüz bitkilerden farklı olarak kökleri suyun altındaki toprağa yerleşmiştir, yaprak ve çiçekleri su üzerindedir. Yaprakları yuvarlak bir tepsi şeklinde sadece sap kısmı hafif dar üçgen şeklinde açıktır. Yaprakların alt kısmı kahverengimsi veya kırmızımsı esmer, üst yüzeyi koyu yeşil, derimsi, su altındaki sapı bazen 2,5 metreyi bulabilir. Çiçeklerin sapları da yine aynı şekilde 2,5 metreyi bulabilir ve su üstündeki çiçekleri 2-3 sıra şeklinde yan yana dizilmiş taç yap¬raklara sahiptir. Taç yaprakları oval, beyaz renkli ve göbekte sarı döllenme tozlukları bulunur. Meyveleri şişe şeklinde ve içi tohum doludur. Eskiden Selçuklu ve Osmanlılar zamanında havuzlar, göletler ve şadırvanlarda bu tür bitkiler yetiştirilirdi. Bu kültürü sonra Avrupalılar aldılar ve maddi durumu orta halli olan Almanların çoğunun bahçesinde bir gölet bulunur ve içinde balıklar ve bu çeşit süs bitkileri yetiştirilir. Hasat zamanı, Avrupa’da kuruma altına alınan bitkinin kök ve çiçekleri rasgele sökülmez, koparılmaz. Özel yetiştirilen bitkilerin kökleri sökülerek çıkarılır, yıkanır ve ortadan yarılarak kurutulur.
 
 
 
 
 
Mutlaka Nilüferlerin çiçekleri bitmeden gidin, görün, keyfini çıkarın derim.
Şimdi söyleyiniz, hangi Nilüferler, Monet'ninkiler mi? Benimkiler mi?




1 yorum:

Hilal dedi ki...

Monet'inkilere ulasamadigmiza gore seninkiler..